طبع گردو
تصور کنید در یک صبح سرد پاییزی، گردویی در دست دارید؛ مغزی کوچک اما پر از خواص پنهان. دانستن طبع گردو، فقط یک نکته طب سنتی نیست، بلکه راهی است برای استفاده درست از این خوراکی ارزشمند. شواهد باستانشناسی نشان میدهند که بیش از ۸۰۰۰ سال است که این مغزیجات مغذی بخشی از سفره انسانها بودهاند. در طول این سالها شاید خیلی چیزها تغییر کرده باشد، اما یک نکته همچنان ثابت مانده و آن هم نقش موثر گردو در تامین مواد مغذی ضروری برای سلامت بدن است. پس اگر شما هم میخواهید بدانید طبع گردو سرد است یا گرم، با ما همراه باشید تا شما را با طبع و مزاج گردو و فواید این آجیل ارزشمند آشنا کنیم.
طبع گردو سرد یا گرم؟!
در پاسخ به این سوال که گردو چه طبعی دارد، باید گفت که این مغز خوشطعم دارای طبع گرم و خشک است. به همین دلیل، مصرف گردو برای افرادی با مزاج سرد، خصوصا کسانی که مزاج بلغمی (سرد و تر) دارند، بسیار مفید است و میتواند به تعادل مزاج آنها کمک کند.
از طرف دیگر، افراد گرم مزاج بهتر است در مصرف گردو احتیاط کنند. البته این به معنای حذف کامل آن از رژیم غذایی نیست. بلکه برای جلوگیری از بروز مشکلاتی مانند جوش زدن یا غلبه گرمی در بدن، توصیه میشود گردو را در حد اعتدال مصرف کنند. این افراد همچنین میتوانند گردو را همراه با مصلحهایی مانند پنیر بخورند. مصلح به موادی گفته میشود که اثرات گرمی یا سردی یک خوراکی را تعدیل میکنند.
مزایای طبع غذایی گردو
گرم بودن طبع گردو در طب سنتی، باعث شده که این آجیل مفید، چه در علم پزشکی باستان و چه در علم پزشکی نوین، برای درمان طیف وسیعی از بیماریها مورد استفاده قرار بگیرد. گردو سرشار از مواد مغذی ضروری است و نقشی موثر در حفظ سلامت قلب، دستگاه گوارش، پوست و سایر اندامهای بدن دارد. در ادامه به برخی از مهمترین مزایای طبع گردو سبز و دیگر انواع گردو اشاره کردهایم:
کمک به بهبود عملکرد مغز
مغز گردو از نظر ظاهری (وجود چین خوردگیها و دو نیمکره) شباهت زیادی به مغز انسان دارد. البته جالب است بدانید که این شباهت تنها ظاهری نیست زیرا تحقیقات نشان دادهاند که مصرف گردو واقعا میتواند برای سلامت و عملکرد بهتر مغز مفید باشد.
در حقیقت مواد مغذی و آنتیاکسیدانهای موجود در گردو با کاهش رادیکالهای آزاد، استرس اکسیداتیو و التهاب، از سلولهای مغز محافظت کرده و به بهبود عملکرد شناختی و پیشگیری از بیماریهای مغزی کمک میکنند.
علاوه بر این، بسیاری از افرادی که دچار افسردگی بودند، با مصرف منظم گردو، بهبود قابلتوجهی را در علائمشان تجربه کردند. طبع گرم گردو همچنین با ارتقاء حافظه، افزایش مهارتهای یادگیری، بهبود رشد حرکتی و کاهش اضطراب ارتباط دارد.
بهبود سلامت سیستم تولید مثل
با پیشرفت دنیای مدرن، مصرف غذاهای ناسالم در بین جوامع گسترش پیدا کرده است. تا جایی که امروزه، استفاده گسترده از غذاهای فرآوری شده، شکر و غلات تصفیه شده به یکی از دلایل اصلی کاهش عملکرد اسپرم تبدیل شده است.
با این حال، برخی از تحقیقات حیوانی نشان دادهاند که مصرف گردو میتواند با کاهش آسیب اکسیداتیو به غشای اسپرمها، نقش موثری در محافظت از آنها ایفا کند.
از این گذشته، از دیدگاه طب سنتی، یکی از دلایل بیمیلی جنسی در زنان و مردان، غلبه سردی در بدن است. سردی بیش از حد با کاهش انرژی بدن، ضعف اندامهای داخلی و کند شدن جریان خون همراه است. به همین خاطر، برای بهبود این وضعیت باید خوراکیهایی با طبع گرم، همچون گردو را مصرف کنید تا تعادل بدن دوباره برقرار شود.
کمک به کاهش وزن و کاهش خطر ابتلا به دیابت
با این که گردو کالری بالایی دارد، اما مطالعات نشان دادهاند که مصرف آن میتواند با ایجاد احساس سیری، اشتهای فرد را کاهش دهد. به همین خاطر یک گزینه عالی برای کاهش وزن محسوب میشود. از این گذشته، گرم بودن مزاج گردو در طب سنتی باعث افزایش متابولیسم (سوخت و ساز بدن) میشود و در نتیجه، بدن کالری بیشتری میسوزاند.
مصرف گردو علاوه بر کمک به کاهش وزن، به کنترل سطح قند خون نیز کمک میکند. به همین دلیل، اغلب به افرادی که در معرض خطر ابتلا به دیابت هستند یا قصد دارند وابستگی خود به داروهای دیابت نوع ۲ را کاهش دهند، توصیه میشود.
مصرف گردو در چه فصلی بهتر است؟
با توجه به خواص متعدد و قابل توجه گردو، بهتر است در تمامی فصول مصرف شود. با این حال به علت گرم بودن طبع مغز گردو، این آجیل تاثیر حرارتزا بر بدن دارد، به این معنی که گرما تولید میکند. به همین خاطر مصرف آن در فصول سرد میتواند به تنظیم دمای بدن کمک کرده و ما را از درون گرم نگه دارد.
روزانه چه مقدار گردو باید مصرف کنیم؟
یک مقاله در سال ۲۰۲۱ روی تاثیر مصرف گردو تحقیق کرد. نتایج این مطالعه نشان دادند که خوردن روزانه ۳۰ تا ۶۰ گرم گردو برای سلامت قلب و دیگر ارگانهای بدن مفید است. این مقدار معادل ۱ تا ۲ اونس یا حدود ۱.۴ تا ۱.۲ پیمانه گردو است.
گردو حاوی کدام مواد مغذی است؟
اگر چه گردوها ظاهری کوچک دارند، اما از نظر ارزش غذایی بسیار غنی هستند. به طوری که هر ۱۰۰ گرم گردوی بدون پوست شامل موارد زیر است:
- کالری: ۶۵۴ کیلوکالری
- کربوهیدرات: ۱۳.۷۱ گرم
- پروتئین: ۱۵.۲۳ گرم
- چربی: ۶۵.۲۱ گرم
- کلسترول: ۰ میلیگرم
- فیبر: ۶.۷ گرم
در نگاه اول، بسیاری از افراد ممکن است از مقدار بالای چربی در گردو نگران شوند. اما برخلاف منابع چربی حیوانی، گردوها حاوی چربیهای مفید برای قلب هستند. این چربیها شامل اسیدهای چرب امگا ۳ مانند آلفا لینولنیک اسید (ALA) هستند که طبق تحقیقات، میتوانند التهاب بدن را کاهش دهند و حتی به پاکسازی بدن پس از مصرف یک وعده پرچرب و ناسالم کمک کنند.
علاوه بر چربیهای مفید برای قلب، گردو حاوی پروتئین مناسب و فیبر رژیمی است و منبع فوقالعادهای از ویتامینها (مانند ویتامین E)، تیامین و فولات، پتاسیم و مواد معدنیای مانند مس، آهن، منگنز و زینک نیز در نظر گرفته میشود.
نحوه افزودن گردو به رژیم غذایی
نتیجه گیری
گردو یکی از مغزیجات مغذی با خواص متعدد است که در طب سنتی نیز مصرف آن توصیه شده است. از آنجایی که طبع گردو گرم و خشک در نظر گرفته میشود یک خوراکی مناسب برای افراد سردمزاج، به ویژه افرادی با مزاج بلغمی، به شمار میرود. خواص گردو شامل بهبود قوای جنسی، کاهش التهاب، بهبود عملکرد مغز و تقویت متابولیسم بدن هستند. توصیه میشود گردو را به صورت تنقلات مصرف کنید یا آن را در غذاها، سالادها یا دسرها بگنجانید تا از فواید گسترده آن بهرهمند شوید.
سوالات متداول
طبع روغن گردو چیست؟
از آنجایی که روغن گردو به طور مستقیم از خود گردو استخراج میشود، خواص و ماهیت گردو را حفظ میکند. به همین خاطر طبع روغن گردو نیز گرم و خشک در نظر گرفته میشود.
طبع گردو خشک چیست؟
گردو خشک به طور کلی طبع گرم و خشکی دارد. با این حال، به دلیل از دست دادن رطوبت در فرآیند خشک شدن، گردو خشک نسبت به طبع گردوی تر، بیشتر به سمت گرمی و خشکی متمایل است.
بهترین زمان مصرف گردو در طول شبانهروز چه زمانی است؟
گردو به علت ارزش غذایی بالا میتواند در هر زمانی از روز مصرف شود. اما بسیاری از کارشناسان توصیه میکنند که گردو را در وعده صبحانه یا به عنوان میانوعده عصر مصرف کنید. به این خاطر که مصرف گردو در این زمانها میتواند به افزایش سطح انرژی و تمرکز ذهنی کمک کند.